Mina favoritverktyg

Metabo Flexorapid


En helt fantastisk kapskiva för plåt har jag hittat hos en firma som heter Kaktusprodukter AB i Kista Telefon 08/7515673. Du kan även prova på mobilnummer 070 3636813.
Det är en kapskiva med måtten 125*22,2*1,0, så tunna skivor har inte varit godkända tidigare och på grund av att de är så tunna så skär de i bilplåt som om det vore smör. Priset är runt 15 kronor styck.
Lars Lindfors som äger företaget träffas på de flesta veteranmarknader i Mellansverige och säljer det mesta i fråga om slipmaterial kanonbilligt

NYHET!!

Jag har fått möjlighet att testa en ny fantastisk produkt att slipa med från den kända tillverkaren av slipmaterial 3M. Det är en slipskiva som finns i en massa olika utförande, men den jag testat är för montering på en vanlig vinkelslip med M14 gänga. Den är helt i plast med ingutna gummipinnar alltså som en borste. Pinnarna är av en blandning av gummi och slipkorn och skivan som jag provat är 112 mm i diameter och ca 20 mm tjock. Principen är ungefär samma som med en stålborste på en rondell, men med bättre avverkning och mindre risk för personskador. Denna typ av skiva finns i grovlek 50, 80 och 120 korn.

Den finns att köpa hos de flesta välförsedda järnaffärerna, men jag rekommenderar er att köpa den hos Kaktusprodukter AB, telefon 08/7515673 eftersom de har förstånd att ta ut rätt pris för sina produkter, det är därför som de har en så stor kundkrets.

Kaktusprodukter har även allt annat som man behöver av slipmaterial vid karossarbete, såsom slippapper i olika grovlekar på rulle, kardborrepapper och självhäftande rondeller till oscillerande  slipmaskiner, arbetshandskar, maskeringstape, slipstift, osv. Allt till absolut lägsta pris och bästa kvalitè.

Perago Roterande Bläster


Om man vill ta bort det tjocka plastskummet som används som ljuddämpning/stenskottsskydd på underredet till de flesta bilar eller vanlig tectyl, så är det mest effektiva jag provat, Perago roterande bläster. En rund gummitrissa med ingjutna dubbar som är otroligt bra på att ta bort sådant med. Värt är att tänka på är att plastskummet är av PVC som vid uppvärmning bildar saltsyra som gör att det blir en väldig rostacceleration. Den risken eliminerar man med Perago för det blir ingen värmestegring. Den finns med en eller två rader dubbar men jag tycker att enraders funkar bäst. Den säljs av bl.a. Mekonomen och vissa järniaaffärer  och kostar i enradersutförande ca 270 kronor. 
   

Tyrolit Smärgelduksrondell


Vid plåtarbete är det ju så att man för det mesta måste svetsa och då blir det ju svetssträngar som ska slipas ned. I stället för att använda en vanlig slipskiva på en rondell rekommenderar jag att man använder en så kallad lamellslipskiva, den är sammansatt av en stor mängd smärgeldukslappar som är limmade omlott. Det ger en helt annan precision vid slipning samt avsevärt mindre vibrationer. De finns i olika prisklasser från 30-50 kronor styck i 125 mm storlek. Den bästa kvalitén jag provat är Tyrolit secur.
   

Schotbrite Grovrengöringsrondell


Rengöring från rost och färg utan att ta bort material från plåten, det blir det inga problem  med om man använder en så kallad grovrengöringsrondell. Den finns i olika utförande och storlek, men det finns bara ett fabrikat som verkligen fungerar och det är 3M. Värt att beakta är att de är väldigt bra på att ta bort den blåa hinnan med som bildas vid svetsning. Hinnan äventyrar vidhäftningen av färgen så ju renare plåt desto bättre, 3M är det dyraste fabrikatet och en trissa i storlek 150*12 mm kostar ca 200 kronor men man ska ha grejor som funkar annars är det ingen ide´ att hålla på.  
P/S. Nu kan du köpa 3M  grovrengöringsrondell i storlek 175*12 m/m till kanonpris av AB Kaktusprodukter telefon  08/7515673

3M Roloc Discs


Putsning och polering är ju alltid ett problem, men där har företaget 3M en väldigt bra produkt som heter Roloc Discs, det är ett helt system med olika puts, slip, och polertrissor i 50 mm storlek som monteras med ett enkelt handgrepp på en speciell hållare med 6 mm skaft. Den går att montera på en vanlig borrmaskin men det funkar bäst om man använder en så kallad turbinslip. Trissorna finns i ett 20tal olika grovlekar och i olika utförande för polering eller slipning. Det finns ett startkit att köpa som innehåller ett sortiment med trissor och en hållare för ca. 200 kronor.

Peddinghaus Krymphammare

Peddinghaus krymphammare
Det finns en otroligt bra hammare för plåtarbete som tillverkas av det tyska företaget Peddinghaus, som är en av världens äldsta och kändaste plåtmaskin/verktygs firmor. De flesta har nog sett deras bänkplåtsaxar som finns i varenda metallslöjdsal i Sverige. Hammaren har ett fast och ett rörligt slaghuvud, det rörliga är upphängt i hammaren i en gummiinbakad excenter som gör att slaghuvudet  utvecklar en vridande rörelse och i kombination med en räfflad yta minimerar risken att sträcka  plåten. Jag har testat hammaren under ca. 6 år  (inte i sträck men när jag har behövt rikta plåt) och kan inte tänka mej att vara utan den. Jag använder även ett mothåll som är anpassat för just den här hammaren och som förstärker effekten. Verktygen säljs av skedlo veteran  som du hittar på http://www.skevab . Den kan även beställas genom Järnia och kostar runt tusenlappen inklusive mothållet, dyrt men värt varenda öre, jag lovar.

 

horizontal rule

 © LeRo Custom