Lackering av plastdetaljer

När man ska ge sig på att lackera detaljer av plast finns det en hel del saker att ta hänsyn till. Det första man ska göra är att ta reda på vad det är för typ av plast detaljen är tillverkad av. De flesta plaster som används utvändigt på en bil brukar inte ställa till med något större problem förutom de som är tillverkat av mjukt skum, tex. spoiler som ej bör lackeras på grund av att släppmedlet i plasten ej går att tvätta bort fullständigt. Här kommer en ungefärlig arbetsgång. I exemplet används Sikkens färgsystem. 
bulletAvfetta detaljen med förtunning M600 .
bulletRugga upp ytan med en slipduk av typ Scotch-Brite Typ A mycket fin eller Typ S ultrafin. Obs använd inte slippapper för då finns risk att plasten reser sig och det syns inte förrän man har lackerat.
bulletAvfetta igen med M600, dränk in en trasa med medlet och torka efter med en ren trasa. Byt trasa ofta!
bulletLägg två varv med Sikkens plastoflex primer som är i en färdig lösning och ska varken förtunnas eller blandas med härdare. Låt torka 10 minuter mellan varje varv och 30 minuter efter det sista.
bulletEfter detta är det lämpligt att lägga en grundfärg av typen nonsanding dvs. att den ej behöver slipas. Namnet på Sikkens variant är Autocryl Filler och ska först blandas med en mjukgörare som heter Elast-o-actif och man tillsätter, om plasten är av typ kofångare eller backspeglar alltså ganska hård plast, 30 % mjukgörare. I den blandningen tillsätter man sedan 50 % härdare och 30% förtunning. Detta sprutas två varv med en avdunstningstid mellan varven på 15 minuter och en torktid på 40 minuter innan man fortsätter med nästa moment .
bulletOm man ska ha en topplack av typen solid enskikts acryl, dvs. ingen klarlack, så gör man så här.
Mät upp hur mycket färg du behöver och blanda den sedan med 30% Elast-o-actif, denna blandning blandas sedan med 50% härdare och 30% förtunning. Spruta sedan två varv med en avdunstningstid mellan varven på 15 minuter och låt sedan detaljerna torka minst 24 timmar vid 20 graders rumstemperatur. Tänk  på att det är mycket längre härdtid innan det är genomhårt än utan mjukmedel dvs. det är bäst om man kan vänta minst en vecka med monteringen.
bulletOm man däremot ska ha en tvåskikts lackering så är arbetsgången lite annorlunda.
Man sprutar först Metallic eller Pearlfärgen förtunnad enbart med 100%thinner i 4-5 varv, med en avdunstningstid mellan varven på 5 minuter och en avdunstningstid efter sista varvet på 30 minuter.
Till sist så blandar man klarlacken med 30% Elast-o-actif ock i  den blandningen tillsätter man 50% härdare och 30% förtunning. Torktid och arbetsförfarande är samma som för enskiktslack