En ny sorts karosseriplåt !

 

En ny sorts plåt har sett dagens ljus med helt andra egenskaper än befintlig karosseriplåt, som kan bli en revolution för oss bilsvetsare och plåtknackare. Det är svenskt stål AB som har investerat en massa pengar i en helt ny produktionsanläggning för tunnplåt i Borlänge.
Plåten finns av två olika sorter dels en kallvalsad, Docol 700W som finns i tjocklek från 0,5mm - 2,0mm  dels en varmvalsad som finns i tjocklek från
3mm - 6mm. Plåten är av en mycket höghållfast stål där siffrorna står för draghållfastheten och W står för extra väderbeständig vilket innebär att plåten efter en tid i utsatt miljö får ett oxidskikt som skyddar mot rost.
Plåten i sig är ingen nyhet, det har funnits tidigare som heter corteenplåt men den har inte gått att bocka något vidare bra och inte varit svetsbar utan att först ha förvärmts. Om detta stämmer, kan det bli den största händelsen för oss plåtknackare någonsin.  Tack vare diverse personliga kontakter(tack till Åke S.) så har jag blivit lovad en provplåt för leverans under augusti så jag får återkomma till detta ämne lite senare. 

Nu finns det testresultat. KLICKA HÄR!